Пошук по цьому блогу

четвер, 15 жовтня 2015 р.

McDonald's: як усе починалось

Брати Мак та Дік (на справді їх звали Річард і Моріс МакДональди) народились в штаті Нью-Гемпшир, США: Річард 16 лютого 1909 року, а Моріс 26 листопада 1902 року. Ніхто й не міг подумати, що вдача їм так посміхнеться, й вони стануть відомі усьому світові.

 

 

Мак, Дік та Крок

 

Декоратори Голлівуду

Сім'я МакДональдів емігрувала до Штатів з Ірландії. Брати завжди марили життям у Голлівуді, тому вже в 20-х роках минулого століття переїхали удвох до Каліфорнії. На кіностудію їх взяли у якості робітників, що встановлюють декорації. Ось де кипіли пристрасті, плелися інтриги, запалювались та гаснули кінозірки, освоювати технології успіху, народжувались неймовірні сюжети. Голлівуд дивував, вражав, багато чому вчив. Але Маку і Діку ця фабрика мрій не обіцяла тих зіркових висот, що вони бажали.

Можливо, податися в торгівлю? На цьому можна заробити непогані гроші. Ця спроба виявилась вдачною та дала братам надію. Вони продавали соку в своєму кіоску помаранчевого кольору, що мав вигляд апельсина. І все б нічого, якби не Велика депресія.



Брати МакДональди. 1956

Швидке харчування

На початку 1940 року брати володіли придорожнім рестораном в Сан-Бернардіно, Каліфорнія. Переважно їх споживачами буди водії вантажних автомобілів, котрим було вдосталь швидкого обслуговування та невибагливої кухні. І знову успіх: за декілька років річний дохід братів перевищив 200 тисяч доларів.

Річар та Моріс мали багато ідей для удосконалення свого бізнесу. Вони розробили геть нову концепцію меню, залишивши у ньому не більше 10 найменувань: гамбургер - сендвіч з м'ясом чи котлетою, чізбургер (той самий гамбургер, але з сиром), прохолодні напої (три види), молоко, кава, чіпси та пиріжки, картопля фрі та молочні коктейлі.



Нові ідеї не змусили себе чекати. І згодом у їх ресторані стояли новенькі прилавку для роздачі, марміти (контейнери з підігрівом), плити, холодильники, дозатори напоїв, посуд одноразового використання і т. і. МакДональди вдічі зрізали ціни та вистояли в конкурентній боротьбі. 


Назустріч франчайзингу

Новому підприємству потрібен був новий проект. Тоді Мак і Дік задумались про франчайзинг.
Вже через декілька років невеличкий заготівельний цех братів почав робити одних тільки гамбургерів на 350 тисяч доларів у рік. Почався справжній бум. Система продажу, доступні ціни були довподоби клієнтам ресторану МакДональдів. Все це сприяло створенню мережі.

Першим франчайзі братів став Нейло Фокс, котрий мав невеличкий ресторан в Арізоні.
Ліцензія "McDonald's" коштувала всього лише 1000 доларів. За ці гроші ліцензіат отримував не лише право на використання марки, але й інструктаж з системи швидкого харчування та консультацію протягом одного-двох тижднів.

Перша команда ресторану McDonald's в Дес-Плейнсі, штату Іллінойс. 1955

Цікаво: Перший клоун  

Віллард Скотт - перший клоун Роналд МакДональд, що став символом McDonald's для дітей. 1963-1965

 

 

McDonald's Крока

Наступний крок до успіху представ Річарду та Морісу у вигляді знайомства з чоловіком на ім'я Рей Крок. 
В свої 15 Крок кинув навчання у школі. В роки Першої світової війни був водієм "швидкої допомоги" Червоного Хреста. Спробував себе у вуличній торгівлі, продавав нерухомість. І нарешті знайшов себе в якості комівояжера з продажу міксерів. Вони й звели Крока з братами МакДональд в 1954 році.



Фред Тернер та Рей Крок роздивляють креслення нового ресторану McDonald's. Тернер, котрий з 1955 року працював офіціантом, згодом став правою рукою Крока. І вже в 1977 році зайняв місце голови правління.
 
Рей Крок був переконаний в шаленому успіху мережі McDonald's та в її швидкої популярності. Він був впевнений, що цей ресторан має працювати усюди. Крок повірив у систему, а брати МакДональди в Крока. Тож Рей Крок вже 2 березня 1955 року заснував свою франчайзингову компанію "McDonald's System, Inc". А 15 квітня 1955 року в містечку Дес-Плейнс був відкритий перший McDonald's.


Кафе-музей McDonald's. Найперший ресторан в містечку Дес-Плейнс, неподалік від Чикаго. Тоді та зараз.




Університет гамбургерології

 

 Рей Крок дотримувався основних позицій братів МакДональдів: компактне меню, конвеєрна лінія коплектіції та видачі страв, їх висока якість, культура та чистота, швидке й доброзичливе обслуговування, позначені абревіатурою ЯКЧД (якість, культура, чистота, доступність).

Цікаво те, що протягом п'яти років, з 1956 до 1961, Крок відмовлявся від зарплати на користь процвітання своєї компанії. Це принесло свій результат: з 1956 по 1961 мережа ресторанів зросла з 14 до 228, а об'єм продажу з 1,2 млн доларів до 37,6, тобто він збільшився більше ніж на 30%. Важко уявити, але вже у той час компанія продавала 400 млн гамбургерів на рік.

В 1961 році Рей Крок заплатив 2,7 млн доларів Маку та Діку та став незалежним власником McDonald's.

 

 Продуманий Крок потурбувався про своїх підлеглих. В підвалі одного з ресторанів в штаті Іллінойс він відкрив "Університет гамбургерології", де готував майбутніх ліцензіатів та директорів. Пізніше там виник навчальний центр для підготовки робітників.

В 1963 році компанія Крока продавала мільйон гамбургерів у день. А вже в 1965 році McDonald's Co, Inc. стала акціонерною компанією. Її акції з'явилися у відкритому продажу за ціною 22,5 доларів. За кілька тижднів ціни на них виросли до 49 доларів. 
Прошло десять років, і в штаті Арізона, у Сьєрра-Вісті відкрився перший MacDrive.




Індекс БігМака

«Бутербродний» курс — це винахід видання The Economist, яке визначає, скільки повинен коштувати БігМак від McDonald's у тій чи іншій країні, враховуючи курс її національної валюти. Щорічний «індекс БігМака»The Economist складає вже 24 роки починаючи з 1986 року. 

Експерти журналу вважають, що цей індекс найнаочніше оцінює купівельну спроможність різних валют за допомогою вартості макдональдсівського бутерброду завдяки двом причинам: McDonald's присутній у більшості країн світу, а сам БігМак містить достатню кількість продовольчих компонентів (хліб, м'ясо та овочі), аби вважати його універсальним узагальненням продукту народного господарства.

 

Цікаво:  Гамбургер BigMac


Бігмак був придуманий Джимом Деллігатті, одним з перших франчайзі, керувавшим декількома ресторанами в Піттзбурзі, Пенсільванія. Від інших гамбургерів відрізняється третім шматком хліба та другою котлетою

 

Світовий бренд 


У 1984 р. Рей Крок помер, здійснивши свої мрії, що пов'язані з McDonald's. Тоді товарообіг компанії перевищував 10 мільярдів доларів, було продано 50 мільярдів Гамбургерів, у 36 країнах працювало 8 300 закладів. Новий McDonald's у світі відкривався кожні 17 годин, і щорічний обсяг товарообігу середнього закладу становив 1 264 000 доларів.
Щодня близько 70 мільйонів людей у 120 країнах відвідують більше 35 тисяч ресторанів цієї мережі.

В СРСР McDonald's відкрився 31 січня 1990 року в Москві на Пушкінській площі. В Україні перший McDonald's відкрився 24 травня 1997 року поруч із станцією метро «Лук'янівська» у Києві. Україна стала 102-ю країною, де почала розвиватися мережа McDonald's.

 

До речі, усім відома мелодія McDonald's "I'm Lovin' It" - це пісня Джастіна Тімберлейка, записана в 2003 році.

Немає коментарів:

Дописати коментар